Groningen Sport Revalidatie

Hamstring

Sport Fysiotherapie Groningen bij hamstringklachten

De hamstringblessure is een frustrerende blessure, welbekend bij de medische staf, coaches en sporters. Een frustrerende blessure, omdat de symptomen hardnekkig zijn, de genezing traag en het aantal recidieven hoog. De hamstringblessure is één van de meest voorkomende blessures bij sporten waarbij sprinten en springen een rol spelen zoals bij voetbal, tennis, hardlopen, dansen en waterskien.

"Na mijn blessure kon ik binnen twee dagen al terecht voor een afspraak. Vervolgens is er niet alleen gewerkt aan het herstellen van het letsel, maar ook juist aan het verstevigen van de spieren zodat de kans op terugval wordt geminimaliseerd. Hiernaast werd de revalidatie afgestemd op de sport die ik beoefen, waardoor ik later met veel vertrouwen het sporten weer kon oppakken. Al met al een erg fijne behandeling!"

De hamstring is voor 80% excentrisch actief en heeft de meeste rek bij de landing. Bij plyometrie (landen direct gevolgd door springen en weer landen) kan verandering van timing van de spieren beinvloeden en daardoor wordt de spier kwetsbaarder en meer blessuregevoelig.

Binnen het voetbal is dit de belangrijkste blessure, die zorgt voor langdurig uitval.
De hamstrings zijn lastig trainbaar en komen maximaal op rek bij sprinten en schieten. Excentrisch trainen is noodzakelijk maar heeft als bijverschijnsel dat het gevoelig is voor spierpijn. Voor de voetballer een must om ongeschonden het voetbalseizoen door te komen. Bij Engelse profvoetballers werd gevonden dat 62 procent van alle geregistreerde hamstringblessures blijken te ontstaan tijdens de competitie, en meestal aan het einde vande tweede helft. Dit zou een indicatie kunnen zijn voor het feit dat vermoeidheid een rol speelt.

De factoren flexibiliteit, kracht en uithoudingsvermogen zijn essentieel voor een maximale prestatie.

Groningen Sportrevalidatie / Sportfysiotherapie praktijk