Groningen Sport Revalidatie

Achillespees gescheurd! Met de Vacoped (na)behandelen?

Uit onderzoek blijkt dat een ruptuur (spierscheuring) in het onderbeen meestal ontstaat na 3/4 van de training of wedstrijd.
Er kan dan geen sprake meer zijn van een niet opgewarmd lichaam.
Spier / peesrupturen dienen zich altijd plotseling aan en zijn dan ook niet te voorkomen.

"Ik maak nogal wat trainingsuurtjes voor mijn favoriete sport tennis. Ik train ongeveer 10 uur in de week. Ik blijf het moeilijk vinden om mijn fysieke grens niet te overschrijden. Roelof is daar heel duidelijk in en daardoor luister ik beter naar mijn lichaam. De laatste keer heeft Roelof mij begeleid bij mijn achillespees blessure. Door zijn tennis ervaring was hij er snel achter wat er aan schorte en konden we snel handelen. En kon ik weer snel doen wat ik het liefste doe... tennissen!"

Overzicht

De achillespeesruptuur is een veel voorkomend, maar toch vaak miskend letsel bij sporters. De acute achillespeesruptuur treedt vooral op bij sporten waarbij veel wordt gesprint en / of gesprongen. De diagnose kan in veel gevallen eenvoudig worden gesteld. Door een toename van recreatieve sporters is het aantal achillespeesrupturen toegenomen. Tijdens het rennen wordt er snel een kracht opgebouwd in de achillespees die een piek bereikt tijdens het afzetten van de voet. Na het 30e levensjaar neemt de bloedvoorziening van de pees af, met als gevolg degeneratie van het peesweefsel, waardoor elasticiteit en treksterkte van de pees vermindert en de kans op een ruptuur toeneemt.

We zien steeds vaker dat de achillespees ruptuur niet meer wordt geopereerd. De Vacoped wordt nu gebruikt voor de (na)behadeling. De Vacoped is als brace makkelijk instelbaar in iedere enkelhoek.
De achillespees kan weer sneller worden belast en de pees wordt gestimuleerd om te herstellen. De kans op complicaties zijn duidelijk minder dan bij een operatie. De patiƫnt blijft mobiel en de pees kan op een natuurlijke manier weer aan elkaar groeien.

Al 20 jaar behandelen wij achillespees rupturen met een stapgsgewijze opbouw in belastbaarheid, beweeglijkheid, kracht, coƶrdinatie en stabiliteit. Met name de Vacoped behandeling zorgt ervoor dat de patient veel eerder kan beginnen met gerichte belasting en minder klachten ervaart van stijfheid in de enkel.

Symptomen

Karakteristiek is de plotselinge hevige pijn die ontstaat aan de achterzijde van het onderbeen of in de hiel. Soms gaat dit gepaard met een duidelijk hoorbaar knappend geluid. De patient heeft problemen met het lopen, traplopen, en op de tenen staan en kan last hebben van een gezwollen enkel. Door het ontbreken van actieve plantairflexie zal de patient zich nog wel kunnen voortbewegen, maar zal de voet niet normaal kunnen afwikkelen en hierdoor schuifelend lopen. Andere spieren zoals de Tibialis anterior, peroneus en plantaris kunnen nog zorgen voor een plantairflexie. Een bestaande inkeping (delle) kan worden verhuld omdat er vocht in is gekomen.

Onderzoek

Het onderzoek bestaat uit het vergelijken van de functie van het gezonde been. Een goed uitgevoerde Thompsontest is zeer specifiek voor een achillespeesruptuur. Door te knijpen in een ontspannen kuitspier is er geen plantairflexie meer op te wekken. Verder kan er bij twijfel nog aanvullend onderzoek plaatsvinden zoals met een echo.
Een MRI is een dure manier die alleen wordt gebruikt mocht er nog twijfel bestaan.

Behandeling

Het doel van de behandeling is het herstellen van de normale lengte en trekkracht van de pees en hierdoor volledig functieherstel. De behandeling is chirurgisch of conservatief.
Het voordeel van een chirurgische ingreep is een lage kans op hernieuwd letsel. Het nadeel is het optreden van complicaties zoals infectie, verklevingen en gevoelsstoornissen door letsel aan de zenuw.
De voordelen van een conservatieve behandeling zijn: lage kans op complicaties, lage kosten en sneller weer werkhervatting. De kans op hernieuwd letsel is wel hoger. Chirurgische behandeling verdient wel de voorkeur.

Post-operatief is er 2 weken gips en mag de voet niet belast worden. Vervolgens 2 weken een tapebandage in combinatie met een hakverhoging, er kan ook voor een brace worden gekozen. Beide hebben als doel voorkomen van re-ruptuur.

Bij Groningen Sport Revalidatie wordt het programma verder opgebouwd met:
- beweeglijkheid van de enkel vergroten (mobilisatie)
- wandeltraining (belastbaarheid verhogen)
- coordinatietraining
- krachttraining
- sprong/landing training en bouwen we de intensiteit van de training verder op tot het niveau van voor de ruptuur.

Tips / Preventie

Spier / peesrupturen dienen zich spontaan aan en zijn dan ook niet te voorkomen.

Uit onderzoek blijkt dat een ruptuur in het onderbeen meestal ontstaat na 3/4 van de training of wedstrijd. Er kan dan geen sprake meer zijn van een niet opgewarmd lichaam. Meer onderzoek moet uitwijzen hoe een spier / pees scheuring kan ontstaan.

Groningen Sportrevalidatie / Sportfysiotherapie praktijk