Niet te snel weer gaan sporten na een kruisbandoperatie

Gepubliceerd op do 02 jun 2016 08:57:00 CEST

Het advies is nu om 9 tot 12 maanden te revalideren na een operatie alvorens weer onbeperkt te gaan sporten.

Deze norm hanteren wij als Groningen Sport Revalidatie al vele jaren gezien het feit dat de nieuwe voorste kruisband minimaal 9 maanden nodig heeft om volledig in te groeien.

In Nederland worden er naar schatting jaarlijks 8.000 voorste kruisbandreconstructies uitgevoerd. Deze orthopedische operatie wordt vaak verricht bij voetballers. Sporters zijn vaak binnen 6 maanden na de operatie weer actief. Uit onderzoek van orthopedisch chirurg en kniespecialist Rob Janssen van Máxima Medisch Centrum (MMC) blijkt dat dit onverstandig is, omdat de genezing van het kruisbandtransplantaat bij mensen langer blijkt te duren. Het is wereldwijd voor het eerst dat dit onderzoek op deze schaal is verricht. Volgens orthopedisch chirurg en kniespecialist Rob Janssen is “Het advies nu om 9 tot 12 maanden te revalideren na een operatie alvorens weer onbeperkt te gaan sporten. Hierdoor is de kans om opnieuw de kruisband te scheuren veel kleiner. Er is vervolgonderzoek nodig om de exacte termijn te bepalen waarop onbeperkt sporten weer veilig is.

Gezien ons eigen onderzoek binnen de praktijk blijkt dit ook uit onze gegevens dat er nauwelijks nieuwe rupturen ontstaan en dat onze trainingsvormen duidelijk betere meet resultaten geven tijdens de testen na 3, 6 en 12 maanden revalidatie.

Groningen Sportrevalidatie / Sportfysiotherapie praktijk