Groningen Sport Revalidatie

SportStroom World Tennis Tour Haren 2019, Groningen Sport Revalidatie weer aanwezig

Gepubliceerd op wo 28 aug 2019 07:06:37 CEST

De sportfysiotherapeuten, Klaver Jan Middelweerd en Roelof Boekema, van Groningen Sport Revalidatie zijn ook dit jaar weer werkzaam als fysiotherapeut op en naast de tennisbaan te Haren. Professionele topspelers van over de hele wereld spelen fantastische wedstrijden en worden bijgestaan door de sportfysiotherapeuten van Groningen Sport Revalidatie.

Lees ook onderstaand bericht van afgelopen jaar.

Pijnlijke schouders, rugklachten, verdraaide knieën, een verzwikte enkel, een hamstringverrekking en zelfs een pijnlijk heup.
Dit is een greep uit de blessures die Roelof Boekema tijdens het Future haren toernooi in 2018 heeft behandeld.
Geen overbodige luxe dus- zijn aanwezigheid. Daarom is de organisatie zeer blij dat hij en zijn collega Klaver Jan Middelweerd van Groningen Sport Revalidatie, ons dit jaar weer zullen ondersteunen met hun kundigheid op gebied van Sport Fysiotherapie.

Roelof is sinds 1992 actief als fysiotherapeut. Bij de gespecialiseerde sportfysiotherapiepraktijk Groningen Sport Revalidatie in Groningen kunnen mensen met allerlei (sport)blessures terecht. Roelof en zijn collega Klaver Jan Middelweerd hebben met hun gebundelde ervaringen en kennis (beiden sportleraar, beiden gespecialiseerd sportfysiotherapeut) zeer veel expertise in huis om patiënten van het juiste behandeltraject te voorzien.
Tijdens het toernooi krijgen ze te maken met eigenlijk 3 soorten blessures:

Achterstallig onderhoud
‘Allereerst is daar zoals we dat ook wel eens noemen het “Achterstallige onderhoud”.
Oude blessures die verwaarloosd zijn, of blessure die aan het licht komen door een (her) nieuwde trainingsmethode. Spelers hebben vaak veel onrust: Ze vliegen de hele wereld over, weten aan het begin van de maand niet waar ze einde maand zullen spelen, en hebben nauwelijks begeleiding tijdens hun reizen.
Behandeling van dit soort klachten is ingewikkeld. Wij kijken altijd naar de techniek van de speler. Daardoor komt vaak al veel aan het licht. Meer dan een advies en een eerste behandeling op zo’n korte termijn kunnen we eigenlijk niet voor een speler betekenen. ‘

Overbelasting
‘Daarnaast zien we veel blessures die ontstaan vanuit de lange reeks van toernooien. Overbelasting dus. Fysiotherapeuten worden helaas vaak wegbezuinigd. Het spelen van toernooien kost klauwen met geld. ‘Ik snap wel hoe de klachten ontstaan, maar vind het doodzonde om te zien.
Veel van de oververmoeidheidklachten hadden eerder in de kiem gesmoord kunnen worden door goede begeleiding, de juiste techniek en iets meer structuur en regelmaat.’

Acute blessures
‘Ten derde hebben we te maken met acute blessures tijdens de wedstrijd. Roelof: “Uiteraard moet ik eerst wachten op het seintje van de referee. Daarna ga ik het veld op en vraag ik de speler wat er is gebeurd en waar de klacht zit. Mocht de ernst van de situatie nog niet duidelijk zijn ga ik het nog verder onderzoeken.
Als het een ernstige blessure is schakelen we een arts in. Is het een blessure die te verhelpen is op de baan, dan ga ik proberen deze te verhelpen door bijvoorbeeld de spieren losmaken, tapen, koelen, een aspirientje bij hoofdpijn of soms een mobilisatietechniek.
Vervolgens is het aan de speler om door te gaan of te stoppen met de wedstrijd. Ik ben niet degene die daarover kan beslissen, ik kan hen daarin alleen adviseren.’

2.5 miljoen blessures per jaar.
Jaarlijks worden er in Nederland 2.5 miljoen blessures gemeld bij de fysiotherapeut. “En dat zijn alleen nog maar de geregistreerde klachten”. ‘Want niet iedereen gaat met een verstuiking naar de sportfysiotherapeut.
In hun praktijk zien Roelof en Klaver Jan niet alleen sporters. Ook rugklachten bij niet sporters worden bij Groningen Sport Revalidatie veel behandeld.
Patiënten komen vanuit de hele wereld voor ons advies.  Voorafgaand bespreken we direct met een patiënt of ze bereid zijn om te bewegen. Want dat is ons key-word.
Door een analyse van de bewegingen te maken die iemand uitvoert, en oefeningen te doen die aansluiten en passen bij de blessure van de patiënt, weten we een zeer groot aantal patiënten van hun klachten af te helpen.

Adviezen
Roelof heeft ook nog een aantal adviezen om je als tennisspeler zo goed mogelijk voor te bereiden op een wedstrijd en daarbij de kans op blessures minimaal te houden. “Naast dat je veel uren aan tennis besteedt moet je eigenlijk ook veel uren besteden aan krachttraining en conditietraining en belangrijker is zelfs de coördinatie training.  
Als je dat optimaal in een programma wegzet, en je zorgt voor rust en goede voeding, waarbij je mensen om je heen hebt die je daarin juist kunnen adviseren, worden de kansen op blessures geminimaliseerd.
Tevens is het van belang om je te laten adviseren en behandelen door een goede sportfysiotherapeut die met je mee kan denken.
Als je deze verschillende facetten combineert zorgt dit voor een optimale voorbereiding. Dan zal ik bij de wedstrijden tijdens het SWTT Haren toernooi weinig te doen hebben”, zegt hij lachend.

 

Sportstroom World Tennis Tournament, op de banen van TSH Haren.
Maandag 26 augustus tot en met Zondag 1 september

Toptennis door zowel mannen als vrouwen, die proftoernooien spelen om de top 100 binnen te komen.

De gehele week Gratis Toegang!

Groningen Sportrevalidatie / Sportfysiotherapie praktijk