Groningen Sport Revalidatie

Nieuwe Heup prothese

Vaak zijn het pijn en stijfheid in de heup die het dagelijks functioneren behoorlijk beperken. Mogelijk is het kraakbeen rondom de heup aangedaan of helemaal verdwenen. Ouderdom, sportbeoefening, geslacht, overgewicht, botdichtheid en de vorm van het gewricht kunnen de oorzaak zijn. Op basis van een aantal belangrijke symptomen in combinatie met een röntgenfoto of MRI wordt de diagnose gesteld.

Overzicht

Symptomen

De belangrijkste syptomen waar je last van kan hebben bij een versleten heup:
- Bewegingsbeperking of stijfheid van de heup
- Liespijn
- Pijn bij het opstaan uit een stoel
- Spierkracht afname bovenbeen
- Startklachten bij het lopen

Diagnose

Behandeling

Mocht gerichte heup fysiotherapie niet baten, wat een bewezen effectieve manier is van behandelen van heup klachten, dan wordt er een nieuwe heup geplaatst. Het plaatsen van de prothese kan via een voorste, zijwaartse en achterste operatie benadering uitgevoerd worden. De orthopeed bepaald de gekozen techniek.
Een heupprothese wordt volledig vergoed door de zorgverzekeraar. Met een nieuwe heupprothese beweegt u weer gemakkelijk en pijnvrij. De Levensduur van de heupprothese is gemiddeld 15 tot 20 jaar.

Na afloop moet u revalideren en het totale herstel kan een jaar duren. Groningen sport revalidatie heeft meer dan 30 jaar revalidatie ervaring en zorgt voor een op maat gemaakt en begeleid revalidatie programma.
Het advies is om zo snel mogelijk na de operatie te starten met de revalidatie. Wij zijn bekend met de operatietechnieken en de revalidatie trajecten.

Preventie / Tips

Moet u geopereerd worden start dan altijd een periode pre -operatieve training.

Groningen Sportrevalidatie / Sportfysiotherapie praktijk