GIRD (strak kapsel, Glenohumerale Internal Rotation Defecit)
Als schouder fysiotherapeut zijn we actief lid van het Schoudernetwerk Noord. Een netwerk van medische professionals gespecialiseerd in uw schouder!
Roelof Boekema is als medisch coördinator verbonden aan het Tennis Team Het Noorden.
Door specialistische kennis op tennisgebied van Roelof Boekema is het gelukt mijn techniek en materiaal aan te passen, hiermee tennisarm hersteld en klachten niet terug gekomen. Daarnaast veel ruimte voor mentale begeleiding ondervonden. Positieve instelling en stimulerende ondersteuning van Roelof wordt zeer gewaardeerd. Kijken naar wat je kan en dat vooral doen.
We zien bij veel bovenhandse sporters ( tennis, volleybal, honkbal, badminton) dat er een aanpassing van het achterste kapsel ontstaat. Deze aanpassing zorgt dan voor klachten tijdens de bovenhandse sportbeweging.
Overzicht
Door de repeterende bewegingen komt het kapsel strakker te staan en daardoor kan er een ander rol glij mechanisme van de schouderkop ontstaan. De kop komt sneller tegen het kapsel aan en er ontstaan pijnklachten. De spieren aan de achterzijde gaan minder goed functioneren en de schouder komt meer naar voren te staan. Zo ontstaat er een Glenohumerale Internal Rotation Defecit. De schouder is beter in staat om naar achteren te bewegen en kan minder goed naar voren afremmen.
Symptomen
Vaak is er geen duidelijke pijnlokalisatie en heeft er geen trauma plaatsgevonden. De speler klaagt over pijn en krachtsverlies soms ook wel uitstralend naar de bovenarm. Meestal duidelijk zichtbaar is de stand van de dominante verder naar voren met mogelijk ook een andere stand van het schouderblad. Bij bovenhands activiteiten wordt er pijn ervaren en als de schouder warmer is dan gaat het wat makkelijker. Met na afloop meer klachten.
Diagnose
Via een aantal schoudertesten sluiten we ander letsel uit. Door de beweeglijkheid te testen van het achterover draaien en het voorover draaien in vergelijk met de andere schouder. Bij een verschil van 20% rotatieverlies met de gezonde zijde is er sprake van een GIRD. Duidelijk zichtbaar bij de sporter in ruglig waarbij de schouderkop eerder omhoog komt bij het naar binnen draaien. De sporter voelt ook een pijn opkomen en strakheid in de schouder.
Behandeling
We gaan mobiliserende oefeningen doen om de schouderkop beter in positie te zetten. Verder starten we met een rekoef, de sleepersstretch. We zien zeer regelmatig dat er een disbalans is tussen de spieren aan de voorzijde en achterzijde van de schouder. Als bovenhandse sporter is het erg belangrijk om de scapula spieren goed te trainen. Hoe stabieler de scapula op de ribbenboog staat hoe beter de kracht en de snelheid kan worden verwerkt door de schouder / elleboog / pols. Naast dat de spieren aan de achterzijde op kracht moeten worden getraind, moet er ook veel aandacht worden besteed aan het afremmen (excentrische kracht) van de schouder / arm. Bij repeterende beweging is de kans op letsel groot. Ook kijken we naar de beweeglijkheid van het bovenste gedeelte van de wervelkolom en waar nodig gaan we dit mobiliseren.
De sleepersstretch geeft al snel resultaat bij frequent uitvoeren. Normaal gesproken kan de sporter wel blijven trainen maar mag een tijdje niet bovenhands smashen / serveren. Onderhands spelen geeft normaal gesproken geen klachten.
Tips
Wij adviseren om een excentrisch trainingsprogramma te volgen (sleepersstretch) en daarnaast wordt de spierwerking van het schouderblad geoptimaliseerd. Verder gaan we de gehele keten trainen en wordt de patient sportspecifiek belast.