Groningen Sport Revalidatie

Groei pijn knie (Sinding Larsen Johansson, Osgood Schlatter)

Kinderen met groeiklachten kunnen blijven sporten, Vraag GSR om ondersteuning.

Als Groningen Sport Revalidatie zien wij regelmatig jongeren met groei gerelateerde klachten aan het bewegingsapparaat.
Vaak gaat het om onschuldige klachten van tijdelijke aard, waarbij wij u goed kunnen adviseren omtrent de sportbeoefening.
Volgens ons is het dan ook belangrijk om de jeugdige sporter kortdurend te begeleiding om weer vertrouwen in hun lichaam te krijgen.
Van groot belang is dat er een juiste diagnose wordt gesteld. Bij jongeren die intensief sporten en in de groei zijn ontstaan soms klachten die samenhangen met een verstoord evenwicht tussen belasting en belastbaarheid.

Bekend zijn de klachten aan de knie ( Sinding Larsen Johansson en Osgood Schlatter) en aan de enkel (M Sever)
De groei van het skelet gaat sneller dan de lengte toename van de spieren en pezen.
Hierdoor krijgen de groeischijven meer trekkrachten te verduren wat kan resulteren in pijnklachten aan de onderzijde van de knieschijf. Na de groeispurt neemt ook de spierkracht in een korte periode enorm toe, hierdoor ontstaat er ook meer belasting op de knieschijf.

"Klaver Jan wist snel wat mijn probleem was en gaf goede oefeningen om het aan te pakken. Erg fijn is dat je snel weer onderdelen van je sport mag oefenen.

Overzicht

Sinding Larsen Johansson

Deze klacht ziet men vaak in de leeftijd van 10 tm 13 jaar en er is pijn aan de onderzijde van de knieschijf. Ook het langdurig springen op een grote trampoline kan de klachten oproepen.

Osgood Schlatter

Hierbij is er een drukpijnlijke zwelling ter hoogte van de aanhechting van de kniepees op het onderbeen. Deze ontstaat vooral tijdens de groei en de klachten kunnen een aantal maanden aanhouden.
We zien deze klachten bij jongens tussen de 12-17 jaar en bij meisjes tussen de 8-15 jaar.

Symptomen

Sinding Larsen Johansson

De pijn wordt gevoeld aan de onderzijde van de knieschijf. Met name bij schieten, sprinten, springen, fietsen en traplopen komt er rek op de kniepees die aan de groeischijf vast zit. Het dragen van een patellabandje kan zorgen voor een pijnreductie.

Osgood Schlatter

De pijn wordt vooral veroorzaakt door herhaalde trek van de pees op de aanhechting op het onderbeen. Dit is een van de redenen waarom het eigenlijk alleen maar voorkomt bij jonge sporters die hoogintensieve sportactiviteiten uitvoeren.
De zwelling kan blijven terwijl de pijnklachten na verloop van tijd verdwijnen.
Het dragen van een patellabandje kan zorgen voor een pijnreductie.

Diagnose

Om de diagnose te stellen vragen wij u te vertellen wat uw klachten zijn en hoe ze zijn ontstaan. Daarnaast doen we een lichamelijk onderzoek:

- Beoordelen de statiek van de heup, knie en enkel.

- Beoordelen van de beweeglijkheid van de patella.

- Beoordelen we de werking en de kracht van de bovenbeenspieren en bilspieren.

- Beoordelen we de uitvoering van 1 benige squat.

- Beoordelen we het springen en landen, sprinten.

- palperen we kniepees onderzijde patella en op het onderbeen.

En onderzoeken we het gehele kniegewricht op mogelijke andere oorzaken van uw klachtenpatroon.

Mochten we nog meer informatie nodig hebben dan verwijzen we u naar uw huisarts of sportarts / orthopeed voor verdere diagnostiek.

Behandeling

Wat kunnen wij voor u doen?

Een actieve benadering in onze praktijk

Wij kunnen u goed adviseren over de eventuele gezondheids- en blessurerisico's. Verder informeren we u en uw kind over de mogelijkheden van sportbeoefening.
Ook kunnen we uw kind trainen om de belastbaarheid van het lokale weefsel te bevorderen en de pijn klachten te reduceren.

In overleg met de trainer / gymleraar zal in ieder geval zal de impact van de activiteiten beperkt moeten worden. Bij wedstrijden kan er vaak gewisseld worden en soms is het overslaan van een training ook wenselijk. Sprinten, schieten en springen moeten beperkt blijven. Het kind mag alle activiteiten uitvoeren zolang het niet verdere irritatie oplevert.
Ook het dragen van een patellabandje kan verlichting van pijn geven. Koelen na afloop van activiteiten geeft ook pijnverlichting.

Preventie / Tips

- Gerichte krachttraining en coordinatie training
- Dragen van een patellabandje
- Periodiseren van de belasting
- Icen van de pijnlijke plek na de belasting
- Gedoseerde rust
- Afspraken maken met de trainer
- Sportbeoefening in overleg

Groningen Sportrevalidatie / Sportfysiotherapie praktijk