Nieuwe Knie (totale en halve knieprothese)

Hoe wordt u weer lichamelijke en sportief actief?

Het plaatsen van een knieprothes is een van de succesvolste orthopedische ingrepen. Vijftien jaar na de operatie functioneert meer dan 90% van de heup- en knieprothesen nog naar tevredenheid.
Dat betekent dat u weer uw dagelijkse activiteiten kunt oppakken, zoals werk en ook weer sportief actief kunt zijn.

Het kniegewricht is een van de zwaarst belaste gewrichten van ons lichaam. De chirurg bepaald of u er een totale of halve knieprothese wordt geplaatst. De gemiddelde levensduur van zowel de totale als halve knieprothese is vijftien tot twintig jaar.

Met name met een goede conditie bent u beter in staat om de operatie te doorstaan, is de kans op complicaties en bijwerkingen van de operatie kleiner en gaat het herstel sneller. Bij overgewicht is het belangrijk om het lichaamsgewicht te verminderen om onnodig het nieuwe gewricht zwaar te belasten.

De orthopeden adviseren om vooraf de operatie bij ons te werken aan spierkracht, stabiliteit en coördinatie verbetering. Coördinatie verbetering zorgt voor afname risico om te vallen. Het is belangrijk dat u snel weer gaat bewegen na de operatie. De knie moet weer soepel worden, krachtiger om weer goed te kunnen staan en lopen. Bij een knieprothese gelden er geen bewegingsbeperkingen. Wij gaan u begeleiden bij het bewegen van buigen en strekken en weer lopen met behulp van krukken. In de volgende fase wordt de nadruk gelegd op verbetering van kracht, stabiliteit en coördinatie om de dagelijkse activiteiten weer uit te voeren. Over het algemeen kunt u na drie maanden weer autorijden en weer fietsen

De volgende fase gaan we gebruiken om weer fit te worden om weer te gaan werken en sportieve activiteiten te gaan beoefenen. Was u gewend om intensief te sporten, zoals wandelen, hardlopen, skiën of een andere tak van sport, dan gaan we samen kijken of dit weer mogelijk is! Verstandig is om een activiteit te kiezen waar u mee bekend bent, weinig piekbelasting op de knie krijgt en het risico om te vallen laag is.

Heeft u vragen neem dan gerust contact met ons op.

Overzicht

Symptomen

Diagnose

Behandeling

Tips

Groningen Sportrevalidatie / Sportfysiotherapie praktijk