Groningen Sport Revalidatie

Meniscus letsel

Herstel door de sportfysiotherapeut zonder operatie, Ja dat kan!

Meniscusletsels komen veel voor bij spelsporters maar kunnen ook door onze dagelijkse bezigheden ontstaan.
Kunnen meniscusklachten van de knie zonder operatie herstellen? Ja dat kan!
Uit recent wetenschappelijk onderzoek blijkt dat ‘een 12 weken durend oefenprogramma’ onder leiding van de fysiotherapeut dezelfde resultaten oplevert als een meniscusoperatie.
Het kniegewricht moet dan niet blokkeren en normaal kunnen buigen en strekken.
Door gerichte krachttraining bij de sportfysiotherapeut zijn meniscusklachten goed te herstellen.

De knie is het grootste gewricht in het menselijk lichaam en bestaat uit een boven - en onderbeen gewricht en een knieschijf- bovenbeen gewricht.
De knie kan buigen en strekken en laat enige rotatie toe. De rotaties worden beperkt door ligamenten, kapsel en menisci. De meniscus is een halvemaanvormig schijfje van kraakbeen die van binnen naar buiten wigvormig is. De menisci zorgen voor het beter laten aansluiten van het boven - en onderbeen en functioneren als schokdemper.
Meniscusaandoeningen zijn verreweg de meest voorkomende letsels in de knie waarbij operatief ingrijpen noodzakelijk is.
Mediale (binnen) meniscusscheuren komen ongeveer 2- 3x zo vaak voor als laterale (buiten) meniscuscheuren.

"Prettige bejegening, heldere uitleg; Betrokken. Stelde als 1e een goede diagnose na 3 jaar sukkelen en veel pijn aan beide knieen; 2 operaties waren er al geweest, zonder resultaat. Na de juiste diagnose en operatie 70% verbetering."

Overzicht

Bij de jongere patient is er eigenlijk altijd sprake van een rotatietrauma. Dit gaat vaak gepaard met een acute zwelling en een stekende pijn. De knie is dan ook niet goed belastbaar.
Meestal is er pijn tijdens belasten en hurken en in de gewrichtsspleet.
Bij de oudere patient kan de pijn ook geleidelijk ontstaan, vaak is dit niet te herleiden naar een trauma. Mogelijk is er dan sprake van een degeneratieve meniscus. De zwelling kan hierbij dan ook ontbreken.
In onze praktijk gebruiken we verschillende meniscustesten tijdens het lichamelijk onderzoek. Het combineren van de testen en de ervaren handen van de onderzoeker blijkt het meest sensitief te zijn.

Symptomen

De knie presenteert zich vaak met de volgende stoornissen

- Slotklachten, niet goed meer kunnen strekken

- Scherpe stekende pijn, alsof iemand er met een breinaald insteekt

- Hydrops, zwelling in / rondom de knie

- Flexie en extensie eindstandig pijnlijk

- Gewrichtsspleet palpatie pijnlijk

- Instabiliteit op basis van scherpe felle pijn, bij een pijnprikkel door de knie zakken

- Atrofie, verminderde spieromvang bij het bovenbeen

Onderzoek

Uit onderzoek is gebleken dat geen enkele meniscustest bij lichamelijk onderzoek op zichzelf accuraat genoeg is in het diagnosticeren van meniscusletsel.
Groningen Sport Revalidatie kiest er dan ook voor om een cluster aan testen te combineren wat leidt tot een hogere diagnostische nauwkeurigheid.

- Duck walk
- patella mob test
- hydropstest
- bewegen van de knie
- Mc Murray
- Joint Line Tenderness
- Spier omvang test

Behandeling

We kunnen meniscusletsel conservatief behandelen

Het doel is dan: goede kracht te krijgen van de bovenbeen spieren (quadriceps, hamstring) die dan o.a. een beter schokabsorberend / stabiliserend effect geven.
Met behulp van krachttraining en coördinatie training proberen we het eigen herstel van het lichaam te activeren om een operatie te vermijden.
Afhankelijk van een aantal factoren (schade meniscus, getraindheid patient) heeft conservatieve therapie zeker kans van slagen! Het loont absoluut de moeite om bij meniscusklachten een krachttrainingsprogramma te volgen bij GSR.

Bij aanhoudende klachten verwijzen we de patient naar de sportarts voor verdere diagnostiek. Mogelijk met een verwijzing naar de orthopeed. Bij een operatieve ingreep kan de orthopeed kiezen om de meniscus te hechten of om een klein gedeelte van de meniscus weg te halen.

Pre operatieve krachttraining zorgt normaal gesproken voor een betere revalidatie met een beter eindresultaat.

Bij een partiele menisectomie kan de knie gelijk belast worden en met er een krachttrainingsprogramma gevolgd worden om de dagelijkse activiteiten en sportactiviteiten weer te kunnen uitvoeren.

Bij een meniscushechting is de revalidatie langer. In het algemeen wordt dan aanbevolen om de knie partieel te belasten tussen krukken voor 6 weken en mag er niet maximaal worden gebogen om de hechting te beschermen.

Afhankelijk van de hulpvraag / sportwens wordt de behandeling bij GSR sport specifiek ingevuld om het instromen tijdens de sport activiteit te vergemakkelijken.

Tips / preventie

Groningen Sport Revalidatie hanteert de volgende criteria voor terugkeer naar de (wedstrijd) sport:

Return To Sport

- Geen hydrops, geen zwelling

- Geen pijn

- Geen mobiliteitsbeperking, normaal kunnen bewegen

- Geen instabiliteit (gevoel)

- Optimale spierkracht

- Automatisme van Bewegen bij het uitvoeren van de sportactiviteiten

Groningen Sportrevalidatie / Sportfysiotherapie praktijk