Groningen Sport Revalidatie

Knie artrose

Oefentherapie bij artrose aan heup of knie in de basisverzekering!

Per 1 januari 2018 worden de eerste 12 behandelingen oefentherapie bij artrose aan heup of knie vanuit de basisverzekering vergoed.

Praktisch

  • De aanspraak van 12 behandelingen artrose ten laste van de basisverzekering geldt voor een periode van 12 maanden, ongeacht het aangedane gewricht (heup/knie) en ongeacht de aangedane zijde (links/rechts).
  • Als er na verloop van dat jaar een nieuwe indicatie ontstaat (nieuwe episode), is er weer een nieuwe aanspraak op 12 behandelingen fysiotherapie/oefentherapie.
  • Omdat de 12 behandelingen vanuit de basisverzekering worden vergoed, vallen ze hiermee onder het eigen risico van de verzekerde.
  • Zorgverzekeraars kunnen in hun polisvoorwaarden toch om een verwijzing van de arts vragen.
  • In de meeste gevallen kan, als na 12 behandelingen het behandeldoel nog niet is bereikt, op de aanvullende verzekering van de patiënt worden doorbehandeld.

Ervaring

Groningen Sport Revalidatie heeft jarenlange ervaring met een specifiek trainingsprogramma om artrose patiënten gerichter te behandelen. Onze aanpak zorgt voor pijnafname, meer spierkracht, verbeterde coördinatie en een groter uithoudingsvermogen. Wij helpen u weer te bewegen of te sporten met meer plezier!

Wat zijn de klachten en symptomen van artrose?

Als u last van artrose heeft, is het vaak moeilijk om te bewegen. Het meest voorkomende symptoom van artrose is pijn die optreedt wanneer u het gewricht langere tijd achter elkaar gebruikt. Die pijn neemt vaak toe gedurende de dag maar kan ook optreden wanneer u niets doet. Naast pijn kunt u ook last hebben van stijfheid. Meestal verdwijnt deze stijfheid als u even in beweging bent.

Knieartrose: bij knieartrose zit de pijn voornamelijk in en rondom uw knie, maar u kunt de pijn ook voelen in uw bovenbeen of heup.

Daarnaast kunnen de volgende factoren invloed hebben:

  • Overgewicht
  • Hogere leeftijd
  • Lichamelijk zwaar werk
  • (Sport)letsel
  • Traumatische ervaringen

Wat is er aan de klachten te doen?

De (sport)fysiotherapeut kan uw pijn verminderen zodat u uw dagelijkse bezigheden kunt blijven uitoefenen. Speciaal voor mensen met artrose hebben wij een beweegprogramma.

Ondanks de pijn is het bij artrose heel erg belangrijk dat u blijft bewegen.

Overzicht

Artrose is een aandoening van één of meerdere gewrichten. Een gewricht bestaat uit twee botuiteinden, die zijn bekleed met kraakbeen. Het kraakbeen vangt de schokken op en zorgt dat de botuiteinden soepel kunnen bewegen. Het gewricht wordt omgeven door het gewrichtskapsel en de gewrichtsbanden. Aan de binnenkant van het gewrichtskapsel zit een slijmvlieslaagje dat als een soort smeermiddel voor het gewricht werkt. Bij artrose neemt het gewrichtskraakbeen in kwaliteit af en wordt dunner. Aan de gewrichtsranden kunnen benige zwellingen (osteofyten) ontstaan.
De oorzaak van artrose is niet duidelijk. Wel is er een aantal factoren die een rol spelen bij het ontstaan van artrose.
Deze risicofactoren zijn onder andere overgewicht, hogere leeftijd,  lichamelijk zwaar werk, (sport)letsels, en het voorkomen van artrose in de familie.
Artrose komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.
Bij artrose zijn er vaak afwijkingen op de röntgenfoto te zien, maar deze houden slechts in geringe mate verband met klachten als pijn, stijfheid en verminderde gewrichtsbeweeglijkheid.
Zo ziet men soms duidelijke afwijkingen op de röntgenfoto passend bij artrose, zonder pijnklachten of bewegingsbeperkingen.

Symptomen

Pijn is voor de meeste mensen het belangrijkste symptoom.
Deze pijn treedt aanvankelijk vooral op bij het in beweging komen en bij langdurig belasten en neemt vaak toe naarmate de dag vordert. In latere fasen is er ook pijn in rust en nachtelijke pijn.
Bij knieartrose zit de pijn meestal in en rondom de knie, maar soms kan de pijn ook in het bovenbeen of de heup gevoeld worden.
Stijfheid bij artrose is meestal startstijfheid, die na enkele minuten bewegen weer verdwenen is. 
Verdikking van het gewricht kan veroorzaakt worden door bot uitsteeksels of zwelling van het gewrichtskapsel.
Bij artrose is de beweeglijkheid van gewrichten vaak verminderd. In verder gevorderde stadia kan een afwijkende stand van het gewricht optreden, zoals bijvoorbeeld X-benen of O-benen bij artrose van de knie.
Het gevolg van deze klachten en verschijnselen kan zijn dat er problemen ontstaan bij het uitvoeren van dagelijkse activiteiten als bijvoorbeeld lopen, traplopen, gaan zitten en opstaan en sokken en schoenen aantrekken.
De klachten van artrose leiden bij veel mensen tot minder algehele lichaamsbeweging, waardoor de spierkracht en de conditie afnemen.
Met name het trainen van de spieren zorgt voor een betere schokdemping en minder pijnklachten in de knie.

Wat kunt u zelf doen?

Het belangrijkste is dat u in beweging blijft. Het doel hiervan is uw spieren te versterken en het uithoudingsvermogen te vergroten of te behouden.
Rust Roest en geeft geen spieropbouw.
Naast krachttraining onder begeleiding van onze fysiotherapeuten is fietsen aan te raden bij knieartrose.
Verder is iedere activiteit, die geen verergering van klachten geeft en die u ook leuk vindt, aan te raden!

Bij verergering van klachten adviseren wij een bezoek bij de orthopeden waar wij mee samenwerken.

Operatie

Bij ernstige artrose kan het gewricht vervangen worden door een kunstknie. Als een operatie nodig is, kan Groningen Sport Revalidatie, u zowel vóór als na de operatie ondersteunen. U traint bij voorkeur voorafgaand aan de operatie bij ons om met een goede conditie de operatie in te gaan. Gebleken is dat u daardoor sneller herstelt na de operatie.
Tevens krijgt u informatie over wat u direct na de operatie wel en niet mag doen en hoe u het geopereerde gewricht zo snel mogelijk weer goed kunt gebruiken.
Ook leert u om goed gebruik te maken van bijvoorbeeld een kruk of een stok bij het lopen.

 

Diagnose

Om de diagnose te stellen vragen wij u te vertellen wat uw klachten zijn en hoe lang ze al ontstaan. Daarnaast doen we een lichamelijk onderzoek:

- Beoordelen de statiek van de heup, knie en enkel

- Beoordelen uw looppatroon

- Beoordelen van de beweeglijkheid en specifieke locatie van de pijn aan de knie.

- Beoordelen het kapsel band apparaat

- Beoordelen of de knie: warm , dik , rood is en of er vocht in de knie zit

- Uit laten voeren van de specifieke beweging ter pijnprovocatie

- Om artrose aan te kunnen aantonen moet er een rontgenfoto gemaakt worden en wordt u verwezen naar de huisarts

Mochten we nog meer informatie nodig hebben dan verwijzen we u naar uw huisarts of sportarts voor verdere diagnostiek.

Behandeling

U wilt (nog) niet geopereerd worden?

Wij starten met individuele krachttrainingsprogramma om uw belastbaarheid te verhogen, in combinatie met thuis te gaan werken aan het verbeteren van uw uithoudingsvermogen. Verder heeft oefentherapie tot doel de beweeglijkheid van uw gewrichten te verbeteren en het lopen te vergemakkelijken. Ook bepaalde dagelijkse activiteiten die voor u lastig zijn, zullen tijdens de behandeling aan bod komen. Met onze specifieke deskundigheid op het gebied van artrose kunnen we een speciaal beweegprogramma aanbieden, waarbinnen u op een verantwoorde manier naar een actieve leefstijl wordt begeleid. Mocht u toch geopereerd worden dan bent u in ieder geval goed voorbereid voor de revalidatie na operatie.

U bent geopereerd!

Na het ontslag uit het ziekenhuis vragen we altijd om het operatieverslag. En waar nodig nemen we ook direct contact op met de chirurg. Op basis van de verschillende behandelprotocollen starten we zo snel mogelijk met het herstel van uw knie. Bent u vooraf aan de operatie al door ons begeleid dan kunnen we vaak al eerder met het individuele krachttrainingsprogramma starten. Hoe beter getraind, hoe minder complicaties er verwacht mogen worden. Wij begeleiden u individueel op basis van de laatste richtlijnen.

Preventie / Tips

Nieuwe behandeling van knie-artrose

In Nederland alleen al lijden zo’n 1,2 miljoen mensen aan artrose. Bij deze aandoening is het lichaam onvoldoende in staat om wegslijtend kraakbeen in de gewrichten zelf weer op te bouwen. Meestal ontdekt de patiënt pas in een (te) laat stadium dat hij artrose heeft. Hij krijgt dan bijvoorbeeld pijn in de hand, de heup of de knie. De aandoening zelf is op dit moment moeilijk behandelbaar. In de regel richten artsen zich op pijnbestrijding totdat ze, indien mogelijk, operatief een prothese aanbrengen. Zo’n belastende medische ingreep zou je willen voorkomen. Dat zou kunnen door in een vroeg stadium van de ziekte te beginnen met een behandeling die het lichaam helpt het benodigde kraakbeen weer op te bouwen. GSR heeft veel ervaring met krachttraining om het spierweefsel rondom de knie weer te versterken om de klachten te minimaliseren.

Een nieuwe behandelmethode is het injecteren gel dat zorgt voor opbouw van kraakbeen. Dit materiaal wordt aangebracht op de plek in de knie waar het kraakbeen is weggesleten. De gel zorgt voor een beschermend laagje op het beschadigde oppervlak om verdere aantasting zoveel mogelijk te beperken. Maar de gel doet meer dan alleen beschermen. Er zijn al tests gedaan waarin de gel werd verrijkt met 'nieuwe cellen'  die ervoor zorgen dat het kraakbeen in de knie zich ook weer gaat herstellen. Dit kan door kraakbeencellen of stamcellen toe te voegen aan de gel.

Vroege diagnose

Net als bij andere aandoeningen is het van belang om artrose zo snel mogelijk te ontdekken. Niet alleen voorkom je zo veel pijn, je maakt de kans op een succesvolle behandeling met de hydrogel ook een stuk groter. Probleem is wel dat er bij beginnende artrose weinig symptomen zijn. Mocht u problemen met uw knie ervaren maak dan een afspraak met Groningen Sport Revalidatie en wij kunnen u in contact brengen met een orthopeed die veel ervaring heeft op dit gebied.

Groningen Sportrevalidatie / Sportfysiotherapie praktijk