Groningen Sport Revalidatie

Mediale (binnen) band letsel

Heeft een groot zelf herstellend vermogen. GSR kan daarbij helpen!

Het mediale gewrichtskapsel is de voornaamste stabilisator bij valgiserend inwerkende krachten. (knie komt dan in de x stand te staan)

"Na een tijd met pijn in m'n knie rondgelopen te hebben uiteindelijk op basis van positieve beoordelingen naar Roelof gegaan. Binnen een paar minuten was de diagnose gesteld en begon de behandeling. Die was duidelijk en effectief. Tot op de dag van vandaag geen klachten weer gehad. Top!"

Het bestaat uit drie lagen:

- Een diepe laag met een verbinding aan de mediale meniscus.
- Een middelste laag met een verbinding met de hamstrings en een oppervlakkige laag met verbindingen aan de kuitspieren en de aanhechtingen op het scheenbeen.

De verschillende lagen zijn verdichtingen van het gewrichtskapsel. Hoe dichter een structuur bij de bewegingsas van het gewricht ligt, des te beter zij in staat is om op efficiënte wijze stabiliteit te bieden. Het kapsel is een secundaire stabilisator. Zowel anteromediaal als anterolateraal is het kapsel dun.
Bij de beschrijving van het mediale compartiment is het mediale collaterale ligament (MCL), dat weerstand biedt aan valgusstress en exorotatie van het onderbeen in extensie.

Overzicht

Regelmatig zien we o.a voetballers die bij een bloktackle last krijgen van de binnenzijde van de knie. Vaak moeten ze stoppen vanwege de instabiliteit en pijn die ze ervaren. Mogelijk kan er ook nog een verdikking en verkleuring na afloop verschijnen. Zelfs weken na het trauma kunnen er nog pijnklachten optreden bij het verkeerd raken met de grote teen bij het passen van de bal.

Symptomen

Na een acuut moment zal er in de meeste gevallen in eerste instantie pijn optreden. Structurele schade zal de aanzet zijn voor een ontstekingsreactie.
Bij beschadiging van structuren zal er een zwelling ontstaan in de vorm van vocht (hydrops, eiwitstructuren) of bloed (haemarthros).
Klinisch presenteert een hydrops zich in een laag tempo, in de loop van de dagen na het letsel.
Verlies van beweeglijkheid en gevoelens van stijfheid worden hierbij vaak gezien. Het is goed de patiënt in deze fase te informeren over het te verwachten beloop. Een zwelling die toeneemt en in de eerste fase zal leiden tot een toename van pijn, zal zonder kennis en begrip wellicht leiden tot onrust en (onnodige) medische consumptie.

Binnen één dag tot een aantal dagen zal er naast de zwelling van het gewricht ook al sprake zijn van verlies van tonus en volume van de m. quadriceps. Dit fenomeen, ook wel reflexinhibitie genoemd, ontstaat door toegenomen intra-articulaire druk en tast heel selectief de functie van specifieke stabiliserende spieren van het gewricht aan.
Daarom is het van belang dat de zwelling zo snel mogelijk afneemt. Daarmee zullen de belastbaarheid én de trainbaarheid van de actieve functies toenemen. Belastingsbeperkende maatregelen en advies zijn in deze fase dan ook belangrijk.

De aangetaste spierfunctie en mobiliteit zullen ervoor zorgen dat men aangepast gaat bewegen. Dit compensatoire bewegingsgedrag openbaart zich vaak volgens vaste patronen. Het herkennen van deze compensatiestrategieën en de gevolgen ervan, is voor onze fysiotherapeutische behandeling van wezenlijk belang.

Diagnose

Bij een acute knie zal het moeilijk zijn vanwege de pijn en de afgenomen beweeglijkheid een adequate diagnose te stellen.

Bij toename van de beweeglijkheid en belasting zal de patient de volgende klachten kunnen ervaren:
- instabiel gevoel (mediale band)
- stekende pijn (mediale meniscus)
- Zwelling
- pijn (binnenzijde knie gevoelig)
- verkleuring
- stijfheid

moeite bij traplopen, hurken en draaibewegingen.

Behandeling

We starten met stabiliteitsondersteuning van de knie met behulp van Medical tape.
Adviezen om de zwelling te doen laten afnemen en enige tijd krukken te gebruiken. Adviezen op het gebied van belasting / belastbaarheid en gedoseerde rust.
Gerichte oefeningen om de beweeglijkheid te bevorderen.
In de praktijk starten we met belasten van de knie op de home trainer en behandelen we de aanhechtingspunten van de mediale band.
Verder in het beloop gaan we starten met stabiliteitstraining, coordinatietraining en krachttraining. Uiteindelijk wordt de knie weer sportspecifiek belast.

Tips

Start met kruk lopen om doorzakken te voorkomen.

Koel (icen) regelmatig per dag.

Plan een afspraak bij de kniespecialisten van Groningen Sport Revalidatie voor een juiste diagnose en behandeling.

Start de behandeling met ondersteuning van medical tape.

Groningen Sportrevalidatie / Sportfysiotherapie praktijk