Voorste kruisband ruptuur (ACL ruptuur)
Welke symptomen bij kruisbandletsel zijn er?
Aan het letsel van de voorste kruisband (VKB) gaat vrijwel altijd een traumamoment vooraf. Meestal onstaat dit door een 'niet-contact' moment, zoals een gebogen en gedraaide knie met een gefixeerde voet. Ook bij het overstrekken na een landing kan de VKB scheuren. In 40- 88% ervaren de mensen een duidelijke hoorbare en/of voelbare knap in het gewricht. VKB letsel gaat vaak gepaard met letsel aan de mediale (binnen) band, meniscus en kraakbeenletsel.
Na het trauma wordt de knie dik en instabiel.
De sportfysiotherapeuten van Groningen Sport Revalidatie zijn erg bekend met dit letsel.
Wij diagnosticeren en behandelen al meer dan 24 jaar (acute) letsels aan de knie als kniespecialist.
Overzicht
Als kniespecialist zijn wij specifiek getraind om VKB letsel te herkennen en te behandelen. We gaan gerichte vragen stellen mbt het trauma. We starten een gericht onderzoek met specifieke knietesten om te beoordelen hoe groot het letsel is van de knie. Ervaring in het uitvoeren en beoordelen van de knietesten is erg belangrijk.
We worden zeer vaak gevraagd voor een second opinion gezien de complexiteit en ernst van het letsel, dat erg lastig te beoordelen is!
Mocht er verder onderzoek noodzakelijk zijn dan kunnen we direct een beroep doen op sportartsen en orthopeden in Nederland.
Symptomen
Na het trauma treedt er een zwelling op in het gewricht. De knie wordt pijnlijk, instabiel en voelt warm aan.
Door de zwelling worden de testen van de knie minder betrouwbaar en de patiënt wordt geadviseerd om met krukken te lopen.
Verder adviseren wij om te gaan koelen om de knie slanker te maken waardoor de knie testen beter zijn uit te voeren.
Diagnose
Naast het VKB letsel zal er zeer waarschijnlijk letsel zijn van de mediale (binnen) band, meniscus en kraakbeen. We starten onze behandeling met ondersteuning door medical tape om de mediale (binnen) band te laten herstellen en beoordelen het meniscusletsel. Verder gaan we starten met mobiliseren van de knie, stabiliteitstraining en gerichte krachttraining van de been en bilspieren.
Behandeling
Vaak starten we al met de behandeling pre- operatief. Vaak duurt dit 3 maanden. De orthopeed wil graag een afgeslankte en goed beweegbare knie opereren. De chirurg gaat in samenspraak met de patiënt een reconstructie uitvoeren van de VKB en kiest voor de Bone Patella Bone reconstructie of de hamstringmethode.
Na de operatie loop je met krukken en kan je de knie gelijk belasten. Ook start je direct ook met het icen (koelen) van de knie.
Vooraf de operatie hebben we je oefeningen geleerd die je direct moet gaan doen om het herstel te bevorderen. We zien je weer terug in de praktijk en starten een behandeltraject die 12 maanden duurt.
Door een langdurig en goed uitgevoerd behandeltraject wordt de kans op herhaling minimaal.
Tips
Voor de juiste diagnose ga naar een sportfysiotherapet met ervaring in knieletsels.
Bij zwelling start met regelmatig koelen, een slanke knie wint aan betrouwbaarheid van de knietesten.
Start met kruk lopen om doorzakken te voorkomen.
Ga binnen een week naar de kniespecialisten van Groningen Sport Revalidatie voor een diagnose.
Start met pre- operatieve behandeling, mocht je geopereerd moeten worden dan is "better in is better out"
Een langdurig en sport specifiek behandeltraject van 12 maanden zorgt voor minder kans op herhaling.